Artikkelin sivut

Elvis Aaron Presley 8.1.1935 – 16.8.1977


Elvis Presley 1954.

Prologi

Amerikkalainen laulaja, muusikko ja elokuvanäyttelijä Elvis Aaron Presley on yksi populaarikulttuurin merkittävimmistä ja tunnetuimmista henkilöistä. Hänen komeettamainen nousunsa köyhyydestä ja tuntemattomuudesta viihdetaivaan jättiläiseksi, ujosta maalaispojasta globaaliksi supertähdeksi, äänitehistorian myydyimmäksi artistiksi ja vuosisadan ikoniksi, hakee edelleen vertaistaan. Elvis on Amerikkalaisen unelman ruumiillistuma.

Lopun traagisuus ja ennenaikaiseen kuolemaan päättynyt ura ovat kolikon kääntöpuoli, muodostaen shakespearilaisen näytelmän draamankaaren – kiehtovuudessaan ja samalla myös murheellisuudessaan.

Aivan kuin hän olisi tullut tänne kuiskaamaan meidän korviimme jonkun unelman, ja jotenkin me kaikki aloimme unelmoida. – Bruce Springsteen

Elviksen merkittävimpänä saavutuksena pidetään hänen 1950-luvun amerikkalaisessa rasistisessa ilmapiirissä valkoisten ja mustien edustamien musiikkityylien yhdistämistä. Elviksen ainutlaatuinen ääni ja tyyli sekoittivat ja hämärsivät sosiaalisia ja rodullisia rajoja. Sen lisäksi, että Elviksen läpimurto avasi reitit niin mustille, kuin myös valkoisille uuden tyylisuunnan artistille, oli se ensimmäinen musiikin kautta tapahtunut kumous.

Sitä seurasi 1960-luvulla Yhdysvalloissa noussut kansalaisoikeusliike, näkyvimpänä johtajanaan Martin Luther King jr. Rock'n'roll-vallankumouksen myötä alkoi yhteiskunnallinen ilmapiiri höltyä, mikä johti nuorisokulttuurin syntyyn, ja sitä myötä myös pukeutumisen, seksin ja sanan vapautumiseen. Musiikissa alettiin ottaa kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja se alkoi hajaantua erilaisiin tyylilajeihin.

Elvis on vuosisadan suurin kulttuurillinen voima. Hän toi rytmin kaikkeen, musiikkiin, kieleen, pukeutumiseen. Kyse on aivan uudenlaisesta sosiaalisesta vallankumouksesta. 1960-luku syntyi siitä. – Leonard Bernstein, 1960-luvulla

Kaikkea tätä oli Elvis ollut aloittamassa. Ei tietoisesti, vaan ainoastaan vaistoihinsa luottaen ja nojaten, siihen minkä hän koki aidoksi ja oikeaksi. Se osoittautui toimivaksi toimintamalliksi, koska sitä vapautusta oli kaivannut ja odottanut kokonainen sukupolvi. Vaikka erilaiset auktoriteetit ja konservatiiviset piirit paheksuivat ja yrittivät pysäyttää tämän moraalisesti arvelluttavan ja nuorisoa rappeuttavan ilmiön, niin mikään ei enää kyennyt hillitsemään valtavalla vyöryllä liikkeelle lähtenyttä yhteiskunnallista ja musiikillista muutosta.

Mikään ei oikeastaan vaikuttanut minuun, ennen kuin kuulin Elviksen musiikkia. Jos Elvistä ei olisi ollut, ei olisi ollut myöskään Beatlesia. – John Lennon

Elviksen kulttuurillisesta ja yhteiskunnallisesta merkityksestä voisi paasata vaikka kuinka pitkään, mutta se ei siltikään selitä sitä, miksi Elvis on yli 40 vuotta kuolemansa jälkeen, edelleen niin suosittu. Hänen musiikkinsa myy miljoonia. Hän on yksi kuunnelluimmista ja katselluimmista artisteista suoratoistopalveluissa, häntä remiksataan ja sämplätään jatkuvasti. Elokuvia ja dokumentteja tehdään säännöllisesti. Kirjoja kirjoitetaan. Konserttisalit ympäri maailmaa täyttyvät häntä katsomaan tulleesta yleisöstä, vaikka artisti itse ei fyysisesti enää olekaan läsnä.

Sitä ei voi ymmärtää kuinka mahtava hän on, ei todellakaan. Siihen ei löydy ymmärrystä – se on yksinkertaisesti mahdotonta. En pysty kertomaan, miksi hän on niin hyvä, mutta hän on. Hän on sensaatiomainen. – Phil Spector

Elvis on kuolemansa jälkeen alkanut elää aivan omaa elämäänsä, jolla ei oikeastaan ole enää mitään tekemistä itse ihmisen ja artistin kanssa. Hänet voi nähdä kahvikupin kyljessä, postimerkissä, kumiankan muodossa, automainoksessa, elokuvassa mainintana ja/tai karikatyyrisenä hahmona, hän saattaa ilmestyä kulman takaa polttariporukan vitsinä, hän voi jopa esiintyä lähikuppilassasi, puhumattakaan että yhä törmäät hänen nimeensä lööppiotsikoissa, netissä ja painetussa sanassa. 

Hän oli ainutlaatuinen taiteilija – alkuperäinen, jäljittelijöiden maaperällä. – Mick Jagger

Mutta kun ympäriltä riisuu kaikki ulkomusikaaliset seikat ja epäolennaisuudet, niin jäljelle jää vain ydin: ääni. Se on lopulta se, joka edelleen vetoaa ihmisiin vuosikymmenestä toiseen. Elviksellä oli kyky kommunikoida ja puhutella tulkinnoillaan ihmisiä ympäri maailmaa. Se ei katso ihonväriä, ei kansallisuutta, ei kieltä, ei uskontoa. Elviksen äänessä on jokin määrittelemätön kipupiste, joka koskettaa yleismaailmallisesti.

Aika on osoittanut, että hänen musiikkinsa ylittää sukupolvien väliset kuilut, sosiaalis-taloudelliset esteet ja ikämuurit. Se toimii yhdistymisen välineenä ja on merkityksellisin osa Elviksen monumentaalista perintöä. Edelleen helpoin tapa oppia pitämään Elviksestä, on kuunnella hänen musiikkiaan.

Kysykää keneltä tahansa. Jos Elvistä ei olisi ollut, niin en tiedä mihin suuntaan populaarimusiikki olisi kehittynyt. Hän oli se, joka aloitti kaiken. Hän takuulla oli se, joka sai minut aloittamaan. – Elton John

Elviksen ehdoton valttikortti oli hänen monipuolisuutensa laulajana. Hän osasi tulkita uskottavasti niin rokkia, poppia, kantria, balladeja, iskelmää, gospelia, bluesia ja soulia. Hänen musiikkinsa oli yllätyksellistä, koska hän onnistui muuntamaan äänensä, niin että se istui täydellisesti hänen esittämiinsä eri tyylisiin kappaleisiin. Hän myös kykeni esiintymisellään visualisoimaan ja havainnollistamaan musiikkia jäljittelemättömällä tavalla. Magnetismi ja karisma. Kaiken kaikkiaan hänen ainutlaatuisuuttaan on vaikea toistaa.

Elvis loi supertähden prototyypin. Hän asetti määreet sen olemukselle. Hän oli ensimmäinen. Hänelle lankesi uranuurtajan rooli. Hänellä ei ollut esimerkkejä, ei suunnannäyttäjiä eikä tienviittoja, miten olisi pitänyt edetä. Elvis varmasti luotti ja antoi liikaa valtaa hänen ympärillään pyöriville hyväksikäyttäjille, niin managerille, levy-yhtiölle, elokuvayhtiöille ja jopa hänen ystäväpiirilleen.

Hänet tempaistiin tavallisesta nuoren miehen elämästä paikkaan, jossa kukaan ei aikaisemmin ollut käynyt, yhteiskunnassamme ja kulttuurissamme. – Emmylou Harris

Elvis oli kunnianhimoinen, mutta sitä ääntä ei valitettavasti kukaan kuullut, tai ei halunnut kuulla. Rahaa tuli liian helposti, että edes Elvis itse olisi voinut haastaa ketään vastuuseen hänen myöhemmän uransa taiteellisesta alennustilasta. Elvis teki vakavia virheitä, mutta niin ovat sen jälkeen tehneet valitettavasti monet muutkin. Supertähden osa ei ole helppo. Sen ovat osoittaneet vielä näinä päivinä muun muassa sellaiset nimet kuten Michael Jackson, Whitney Houston ja Amy Winehouse.

Elvis sen sijaan on ollut esikuva monelle. Jo uransa alussa hänen vanavedessään nousi suosioon sellaisia nimiä, kuten Johnny Cash, Roy Orbison, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Charlie Rich, Eddie Cochran ja Buddy Holly. Sellaiset mustan musiikin legendat, kuten Little Richard ("Hän avasi ovet mustalle musiikille") James Brown ("En ollut vain fani, olin hänen veljensä"), Isaac Hayes ("Elvis oli jättiläinen ja vaikutti kaikkiin alalla"), B.B. King ja Albert King ovat myöntäneet avoimesti Elviksen tärkeyden.

Elvis vaikutti musiikkinsa kautta meihin kaikkiin. Hän mursi jään puolestamme. – Al Green

Hänen musiikkinsa määritteli 1950-luvun, ja kun rock'n'roll näytti jo kuolleen 1960-luvun alkupuolella, hän oli jo inspiroinut seuraavia uuden aallon musiikintekijöitä. The Beatles, John Lennon etunenässään ("Ennen Elvistä ei ollut mitään"), Bob Dylan ("Kiitän Jumalaa Elvis Presleystä"), Jimi Hendrix, Jim Morrison, Paul Simon, David Bowie ("Elvis oli sankarini"), Elton John, Suzi Quatro, Gene Simmons ("Elvis on kuningas. Piste"), Joe Perry ("Hän oli suurin vaikuttajani. Halusin olla Elvis"), Nick Cave, Morrissey, Mark Knopfler, Celine Dion, Billy Idol, Faith Hill, Neil Young, Jon Bon Jovi, U2, Bruce Springsteen ("Kaikki alkaa Elviksestä ja päättyy Elvikseen") ja lukemattomat muut ovat tunnustaneet Elviksen merkityksen, kun ovat päättäneet ryhtyä muusikon uralle.

Opin musiikin kuuntelemalla Elviksen levyjä. Hänen mitattavissa oleva vaikutus kulttuuriin ja musiikkiin oli jopa suurempi Englannissa kuin Yhdysvalloissa. – Mick Fleetwood

Edelleen monet tämän päivän artisteista diggailevat Elvistä. Sellaisiksi ovat tunnustautuneet muun muassa Miley Cyrus, Justin Timberlake ("Ihailen Elvistä. Olen aina ihaillut"), Robbie Williams, Marilyn Manson (Elvis ja David Bowie ovat suurimmat innoittajani"), Glenn Danzig, Jack White, Michael Bublé, Post Malone, 50 Cent, Beyonce ("Elvis eli ennen minun aikaani, mutta tiedän niin paljon Elviksestä"), Carrie Underwood ("Ennen kuin tiesin hänestä mitään, tiesin hänen äänensä").

Hän ruumiillisti rock'n'rollin, hän omisti sen sataprosenttisesti – hän oli se. – David Lynch

Elvis elää yhä voimakkaana hahmona populaarikulttuurissa. Hän on inpiroinut lauluntekijöitä, viihdetaiteilijoita, kuvataiteilijoita, elokuvaohjaajia, muodinluojia ja kirjailijoita. Hän on inspiroinut ihan meitä taviksia jokapäiväisessä elämässä. Elvis on ilmiö, Elvis on myytti, Elvis on joka puolella, mutta ennen kaikkea kyse on musiikista ja äänestä. Ne ovat ne tekijät, joista hänet loppujen lopuksi muistetaan, niin kauan kuin musiikkia kuuntelevaa yleisöä on olemassa.

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com

The site is not commercial and makes no advertisement for any good nor service.