• Loving You +

  Loving You

  Loving You (Kiihkeitä rytmejä)
  Paramount, 1957
  kesto 101 minuuttia

  Ohjaus: Hal Kanter
  Tuottaja: Hal Wallis
  Apulaistuottaja: Paul Nathan
  Käsikirjoitus: Herbert Baker ja Hal Kanter
  Musiikki: Walter Scharf
  Kuvaus: Charles Lang

  Katso traileri

  Lue aikalaisarvostelu

  Roolijako:

  • Elvis Presley – Deke Rivers
  • Lizabeth Scott – Glenda Markle
  • Wendell Corey – Walter (Tex) Warner
  • Dolores Hart – Susan Jessup
  • James Gleason – Carl Meade
  • Ralph Dumke – Jim Tallman
  • Paul Smith – Skeeter
  • Kenneth Becker – Wayne
  • Jana Lund – Daisy Bricker
  • Vernon Rich – Harry Taylor
  • David Cameron – Mr. Castle
  • Grace Hayle – Mrs. Gunderson
  • Dick Ryan – Mack
  • Steve Pendleton – Mr. O'Shea
  • Sydney Chatton – Ed Grew

  Kappaleet:

  • Got a Lot o' Livin' to Do
  • (Let's Have a) Party
  • Teddy Bear/Got a Lot o' Livin' to Do/Hot Dog
  • Hot Dog
  • Lonesome Cowboy
  • Mean Woman Blues
  • (Let Me Be Your) Teddy Bear
  • Loving You
  • Got a Lot o' Livin' to Do

  Lyhyet esitykset seuraavista kappaleista:

  • Dancing on a Dare (esittää Dolores Hart)
  • Detour (esittää Dolores Hart)
  • The Yellow Rose (esittää Dolores Hart)
  • Candy Kisses (esittää The Rough Ridin' Ramblers)

  Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 9.7.1957 Memphis, Tennessee
  Ensi-ilta Suomessa: 1.11.1957, Gloria (Helsinki)

 • Ylläpidon arvio +

  Elviksen toinen elokuva Loving You (Kiihkeitä rytmejä, 1957) olikin sitten jo hänelle täysin mittatilaustyönä räätälöity, ja täsmäohjus sodan jälkeisille nuorille, jotka nyt ensimmäistä kertaa hakivat identiteettiänsä ja olivat rakentamassa omaa kulttuuriaan. Siinä tehtävässään leffa varmasti oli täydellisen onnistunut, mutta elokuvallisesti se on Elviksen neljästä 1950-luvun leffasta vähiten kiinnostava. Monet Elviksen 1960-luvun elokuvistakin ovat paljon viihdyttävämpiä kuin tämä raina.

  Ohkainen tarina on rakennettu biisien ympärille, joita nyt tarjoillaankin tuplasti enemmän kuin Elviksen esikoisessa. Loving You toimikin prototyyppinä, jonka pohjalta tulevat Elvis-elokuvat suurelta osin synnytettiin. Pääosassa on aluksi tuntematon laulaja, joka erinäisten vaiheitten ja usean musiikkiesityksen jälkeen nousee maineeseen, onnellisen lopun saattelemana.

  Kyseessä on tyypillinen oman aikansa Hollywood-tuote. Teflonmaisuus, joka leimaa useita seuraavan vuosikymmenen ralli- ja rantaelokuvia, on jo tässä läsnä.

  Pakollinen tappelukohtaus nähdään nyt myös ensimmäistä kertaa, mutta ei todellakaan viimeistä. Jatkossa se löytyy lähes jokaisesta Elvis-elokuvasta.

  Plussaa voidaan antaa aisaparille Lizabeth Scott ja Wendell Corey, jotka ovat Elviksen lisäksi elokuvan keskiössä. Veteraaninäyttelijöiden keskinäinen kemia toimii ja he hoitavat hommansa ammattimaisen varmasti.

  Lizabethin rooli Deken (Elviksen) managerina, vahvana ja itsenäisenä naisena, voidaan katsoa poikkeukselliseksi tuon ajan viihde-elokuvassa. Myös Lizabethin, joka edustaa elokuvassa vanhempaa naista, rohkea suudelma Elviksen kanssa on saattanut aiheuttaa levotonta liikehdintää aikansa moralistien ja kukkahattutätien ryhmittymissä.

  Mainita voidaan myös elokuvadebyyttinsä tekevä, vain 18-vuotias Dolores Hart, joka näyttelee Deken mielitiettyä Susania, ja jonka herttainen naapurintytön olemus istuu kokonaisuuteen mainiosti. Heillä bondaa selvästi paremmin, kuin Elviksen edellisen elokuvan vastanäyttelijättären, kolhon Debra Pagetin kanssa.

  Hart esiintyi Elviksen kanssa vielä hänen viimeisessä 1950-luvun elokuvassa, King Creole (Kitara kainalossa, 1958). Dolores Hart vetäytyi viihdealalta 1960-luvun alkupuolella ja kääntyi katoliseksi nunnaksi. Sitä hän on vielä tänäkin päivänä ja tunnetaan nimellä Mother Dolores Hart. Näin voi käydä kun tutustuu Elvikseen.

  Elvis itse on jo olemukseltaan itsevarmempi kuin ensimmäisessä elokuvassaan. Varmasti paljolti sen vuoksi, että nyt hänen roolihahmonsa oli enemmän hänen näköisensä.

  Elokuvassa on joitakin hauskoja kohtia ja se rullaa kangertelematta eteenpäin. Juonenkulkua rytmittävät musiikkiesitykset, joista suurin osa on laadukkaasti toteutettuja, kuten esimerkiksi Mean Woman Blues, (Let Me Be Your) Teddy Bear ja Got A Lot O' Livin' To Do. Ja tarjoileehan leffa nuoren ja hehkeän Elviksen juuri sellaisena kuin monet haluavat hänet nähdä ja muistaa.

  Loving You oli Elviksen 1950-luvun elokuvista ainoa, joka kuvattiin väreissä. Poikkeavan siitä tekee myös se, että sitä ei ole koskaan esitetty Suomen tv:n valtakunnan kanavilla. Johtuisiko tämä kummallinen epäkohta mahdollisesti tekijänoikeudellisista seikoista, koska tv-yhtiö NBC osti elokuvan oikeudet vuonna 1977?

  Vuosia myöhemmin elokuvan ohjaaja Hal Kanter muisteli Elvistä seuraavasti:

  ”Ensinnäkin hän oli hyvin ainutlaatuinen kyky. Olin aluksi arvioinut hänet täysin väärin. Luulen, että suurin osa ikäisistäni arvioi hänet väärin. Hän oli ainutlaatuisen omaperäinen kyky, koska hän yhdisti kaikki mustan ja kantrimusiikin parhaat puolet. Ja sen vuoksi hän oli ainutlaatuinen. Hän oli epätavallinen. Et voi unohtaa häntä. Kun olet altistunut hänen musiikilleen, hänet on hyvin vaikea unohtaa. Hän oli originaali, vaikka suuri osa hänen omaperäisyydestään oli monenkirjavaa, koska hän otti vaikutteita sieltä ja täältä.

  En usko, että hän oli tietoinen siitä, että hän lainasi muilta. Se oli jotain synnynnäistä, jotain niin aidosti lyyristä, että kun kuulet ja näet hänet, et voi unohtaa häntä. Ja mielestäni hän oli hyvä näyttelijä. Ja uskon, että hän olisi voinut olla loistava elokuvanäyttelijä, jos hänelle olisi annettu aikaa ja parempia käsikirjoituksia, enemmän pidättäytyvyyttä ja vähemmän riippuvuutta rahaan, sanoituksiin ja lauluihin. Hän olisi voinut tehdä paljon erilaisia asioita, joita hän ei koskaan pystynyt tekemään Tom Parkerin peukalon alla.”

 • Trivia +

  Leffan kuvaukset aloitettiin 21. tammikuuta 1957 ja päättyivät 8. maaliskuuta. Koko elokuva kuvattiin Paramountin studioilla, paitsi Jessupin maatilalle (Susanin kotitila) sijoittuvat kohtaukset, laitettiin purkkiin Hollywoodin kukkuloilla, kuuluisan Hollywood-kyltin välittömässä läheisyydessä.

  Loving You oli Hal Kanterin ensimmäinen ohjaustyö. Sitä ennen hän oli kunnostautunut elokuvien käsikirjoittajana, muun muassa Jerry Lewis ja Dean Martin -komedioissa.

  Elokuva pohjasi Mary Agnes Thompsonin novelliin A Call from Mitch Miller, joka oli julkaistu Good Housekeeping -aikakauslehdessä kesäkuussa 1956. Tuottaja Hal Wallis näki jutussa potentiaalista ainesta Elvis-elokuvaan joten hän osti novellin filmatisointioikeudet vielä saman vuonna.

  Ensi-ilta pidettiin Memphisin Strand Theater'issa, 9. heinäkuuta 1957. Elvis, hänen vanhempansa ja tyttöystävä Anita Wood saapuivat elokuvan keskiyön yksityisnäytökseen. Suomen ensi-ilta oli 1. marraskuuta samana vuonna, Helsingin Gloria-teatterissa.

  Elokuvan Suomen tv-ensi-ilta: odotellaan.

  Elviksen äiti Gladys ja isä Vernon ovat nähtävissä elokuvan loppukohtauksessa, kun Elvis esittää kappaleen Got A Lot O' Livin' To Do. He istuvat katsomossa, neljännessä rivissä. Idea tuli ohjaaja Hal Kanterilta.

  Elviksen vanhempien lisäksi debyyttinsä leffassa tekevät Elviksen muusikot Scotty Moore, DJ Fontana ja Bill Black sekä taustalauluyhtye The Jordanaires. Myös ensimmäistä kertaa elokuvassa esiintyy Bill Blackin pystybasso, jonka tätä nykyä omistaa ex-Beatles Sir Paul McCartney.

  Elokuvan työnimet olivat Lonesome Cowboy, Running Wild, Stranger in Town ja Something for the Girls, mutta niin kuin edellisessäkin rainassa, muodostui lopulliseksi nimeksi sen tunnussävel. Itse asiassa Elviksen viimeisessä esiintymisessä The Ed Sullivan Show'ssa, tammikuussa 1957, Sullivan ilmoittaa, että Elvis lähtee filmaamaan uutta elokuvaansa Running Wild.

  Hal Kanter toimi vastaavana ohjaajana 1970-luvun suositussa sitcomissa Perhe on pahin (All in the Family).

  Loving You oli Lizabeth Scottin toiseksi viimeinen pitkä elokuva. Hän esiintyi vielä viisitoistavuotta myöhemmin Michael Cainin tähdittämässä elokuvassa Pulp (1972).

  Elvis värjäsi hiuksensa mustiksi ensimmäiseen värielokuvaansa, koska ajatteli sen näyttävän paremmalta hopeakankaalla. Tapa jatkui hänen koko loppuelämänsä.

  Jana Lund antaa Elvikselle hänen ensimmäisen elokuvasuudelmansa.

  Dolores Hart laulaa elokuvassa kappaleen Detour, joka oli kantrilegenda Patti Pagen hitti. Pagen aviomies oli leffan koreografi Charles O'Curran.

  Elokuva nousi Varietyn listalla sijalle 7.

  Elvis otti hoiviinsa kotitalonsa Gracelandin tontilla kierrelleen kulkukissan ja nimesi sen Wendelliksi, Loving You'ssa näytelleen Wendell Coreyn mukaan.

  Hot Rod, jota Elvis ajaa elokuvassa on customoitu Ford Roadster, jonka rakensi Hot Rod -pioneeri John Athan vuonna 1937, vuoden 1932 Ford Deucen runkoon. Elvis halusi ostaa auton filmausten jälkeen, mutta menopelin omistajana ollut Athan ei suostunut myymään sitä. John Athan kuoli vuonna 2016. Auton nykyarvoksi on arvioitu yli miljoona dollaria.

  Auto, jonka Glenda antaa lahjaksi Dekelle on vuoden 1957 Imperial Crown Convertible, joka on harvinainen kahden etulyhdyn malli, normaalin neljän etulyhdyn sijaan.

 • Lehtimainos +

  Loving You -videomainos

  Loving You -vhs-videon mainos 1980-luvun alusta.

 • 1
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com

The site is not commercial and makes no advertisement for any good nor service.