Never Been to Spain

Vuoden 1972 alkupuoli piti Elviksen kiireisenä. Se aloitettiin taas kuukauden pituisella Las Vegas -sesongilla – jo kuudennella sellaisella. Pian sen jälkeen oli varattu levytyssessio, jota seurasi seuraavan konserttikiertueen harjoitukset, jonne saapui myös kuvausryhmä tekemään dokumenttia tulevasta huhtikuun kiertueesta. Elokuva julkaistiin loppuvuodesta ja se kantaisi nimeä Elvis On Tour. Puolivuotissuunnitelmaan kuului vielä Manhattanin valloitus kesäkuussa, jolloin Elvis esiintyisi New Yorkin urheilu- ja konserttipyhätössä Madison Square Gardenissa.

Toisaalta oli myös hyvä, että Elviksellä riitti kentällä aktiviteetteja ja haasteita, sillä yksityiselämässä asiat eivät edenneet niin auvoisesti. Aviovaimo Priscilla oli edellisen vuoden joulukuussa kerännyt kimpsunsa ja kampsunsa, ilmoittanut jättävänsä Elviksen ja häipynyt heidän yhteisestä kodistaan, Gracelandista. Elvis ei suhtautunut asiaan mitenkään kevyesti, se tulisi näkymään pian myös hänen urallaan ja vaikutti hänen koko loppuelämäänsä.

Elvis kuitenkin oli vielä tarpeeksi motivoitunut uudistamaan konserttiohjelmistoansa. Valitut laulut olivat enimmäkseen surumielisiä balladeja, jotka kuvastivat hänen mielentilaansa: You Gave Me A Mountain, It’s Impossible, It’s Over, Help Me Make It Through The Night, For The Good Times, Until It’s Time For You To Go ja What Now My Love.

Jos mahtipontista ja patrioottista pullistelua An American Trilogy ei oteta lukuun, tekee yksi uusi kappale piristävän poikkeuksen sydäntäsärkeviin rakkauslauluihin: Never Been To Spain.

Elviksen Never Been To Spain julkaistiin ensimmäisen kerran albumilla Elvis As Recorded at Madison Square Garden (LSP 4776), kesäkuun 18. päivä 1972. Vain noin viikko keikan (10.6.1972, iltashow) jälkeen. Kyseinen albumi sattui myös olemaan allekirjoittaneen ensimmäinen Elviksen pitkäsoitto vinyylimuodossa. Sain levyn joululahjaksi, vuonna 1978. Edelleen se on pitänyt kutinsa yhtenä kovimpana Elvis-konserttitallenteena.

Laulun kirjoittaja Hoyt Axton oli Mae Boren Axtonin poika. Mae oli yhdessä Tommy Durdenin kanssa vastuussa Elviksen ensimmäisen Billboardin listaykkösen, Heartbreak Hotel (1956) -kappaleen kirjoittamisesta.

Hoyt Axton (25. maaliskuuta 1938 – 26. lokakuuta 1999) oli lahjakas laulaja-lauluntekijä ja näyttelijä. Hänet on voinut bongata tv-sarjasta Bonanza tai leffoista The Black Stallion ja Gremlins. Hoyt on kynäillyt muun muassa sellaiset klassikot, kuten Greenback Dollar (suomeksi esittänyt Four Cats, nimellä Suuret setelit), Joy to the World (suomeksi esittänyt Pepe & Paradise, nimellä Sotilaat kansat maat). Jälkimmäinen kappale oli vuonna 1971 Yhdysvaltojen ykköshitti yhtyeelle Three Dog Night, joka myös levytti Never Been To Spainin.  Kappale nousi Billboardin listan kärkikymmenikköön seuraavana vuonna. Elvis tarttui tuoreeltaan täkyyn ja noukki hitin keikkasettiinsä.

Never Been To Spain tuskin olisi eksynyt Elviksen ohjelmistoon, jos Hoyt Axton olisi päättänyt pitäytyä luonnostelemassaan tekstissä, joka kuului seuraavasti:

But I really don’t remember
in Oklahoma, born in a coma…

Eli ”En todellakaan muista, Oklahomassa, synnyin koomassa…”Säettä ei pidetty soveliaana, joten Axton muutti sen muotoon:

But I really don’t remember
in Oklahoma, not Arizona…

Hoyt Axton kärsi 1960-70-luvuilla rajuista huume- ja alkoholiongelmista, mikä laulun tarinassa kyllä välittyy jonkinmoisena psykedeelisenä kerrontana, muutenkin.

Laulu on poikkeuksellinen Elviksen katalogissa, lähinnä juurikin sanoituksen puolelta. Kyseessä kuitenkin on varsin simppeli kantrisävelmä, jonka Elvis räätälöi konserttikuosissaan rokkaavampaan ja funkahtavampaan asuun. Taustalla pauhaava iso Joe Guercion orkesteri viimeistelee kliimaksin, joka takaa sen, että esityksestä muodostui yksi tuon aikakauden Elvis-shown kohokohdista.

Myös Elviksen rytmiryhmä, TCB Band, on kyseisenä vuonna ehkä parhaimmassa vedossaan. Se oli nyt saanut työskennellä Elviksen parissa viimeiset kolme vuotta, joten kaikki toimii kuin liimattuna yhteen ja homma etenee kuin höyryjuna. Elviksellä todellakin oli käytössään huippunippu pelimanneja, jotka näyttivät lavalla parasta osaamistaan. Bändiin kuuluivat James Burton (soolokitara), John Wilkinson (komppikitara), Ronnie Tutt (rummut), Jerry Scheff (basso) ja Glen D. Hardin (piano).

Never Been To Spain on Elviksen 1970-luvun repertuaarissa luokiteltava unohdetuksi klassikoksi, joka ansaitsee noston artistin monenkirjavan live- ja muunkin tuotannon joukosta.

Never Been To Spain (säv./san. Hoyt Axton)

Well I never been to Spain
But I kinda like the music
Say the ladies are insane there
And they sure know how to use it
They don’t abuse it
Never gonna lose it
I can’t refuse i
t

Well I never been to England
But I kinda like the Beatles
Well, I headed for Las Vegas
Only made it out to Needles
Can you feel it
It must be real it 
Feels so good
Oh, feels so good

Well I never been to heaven
But I been to Oklahoma
Well they tell me I was born there
But I really don’t remember 
In Oklahoma, not Arizona
What does it matter
What does it matter

Well I never been to Spain
But I kinda like the music
Say the ladies are insane there
And they sure know how to use it
They don’t abuse it
Never gonna lose it
I can’t refuse it

Well I never been to heaven
But I been to Oklahoma
Well they tell me I was born there
But I really don’t remember 
In Oklahoma, not Arizona
What does it matter
What does it matter

Marraskuussa 1972 sai ensi-iltansa Golden Globen voittanut dokumentti Elvis On Tour, jossa Never Been To Spain heijastettiin ensimmäistä kertaa elokuvayleisön silmien eteen.
Kesäkuussa 1972 Elvis piti neljä loppuunmyytyä konserttia New Yorkin Madison Square Gardenissa. Myös siellä kuultiin Never Been To Spain. Tässä kappale iltapäiväkonsertissa, 10.6.1972.
Ensimmäisenä Never Been To Spain kappaleen levytti tekijä Hoyt Axton, albumilleen Joy To The World (Capitol SMAS-788), vuonna 1971. Hitin biisistä kuitenkin teki Three Dog Night, joka julkaisi kappaleen albumillaan Harmony (1971). Se lohkaistiin singleksi, joka nousi Billboardin listasijalle 5.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *