Aikansa idoli ja rock-kuningas Elvis Presley ei vieläkään ole sammunut tähti. Hänen levynsä menevät jatkuvasti hyvin kaupaksi. Elvis kiertueella kertoo nimensä mukaan Elviksen nykyisestä upporikkaasta elämästä suurten show-kiertueitten sydämenä. Elokuvan mukaan hän on edelleen merkkitapaus amerikkalaisen yhdyskunnan arkipäivien keskellä. Häntä tullaan kuulemaan ja katsomaan joukolla ja hänen shownsa ovat loppuun saakka viimeisteltyjä.

Elvis pyrkii pitämään joukkonsa kurissa ja panemaan jokaiseen esitykseensä palan itseään. Elokuva pyörähtää myös Elviksen uran alkupäivissä tuoden vertailupohjaksi nuoren letkeäsäärisen hurmuripojan, joka todella on eri kaliiperia kuin nykyinen massiivinen, ei kuitenkaan lihava, pitkätukkainen säihkyvän kirkkaaseen esiintymispukuun sonnustautunut sormuksista raskain käsin mikrofoniin tarrautuva supertähti.

Kirjoittajat Sakari Haapaniemi ja Tapani Kasso (Kinolehti, nro 4/1973)


 

Elvis On Tour

Rockin jättiläinen on nyt kovempi kuin koskaan

Suuren valkokankaan pinnalle heijastuu vanhuuttaan kellastunut valokuva. Ukko, akka ja pikkupoika. Kovaäänisistä kaikuu muheva miesääni, joka on tuttu jokaiselle pop-fanille:

– Isäukkoni tiesi kaiken kitaransoittajista ja hän oli vakavasti sitä mieltä, että heistä ei ollut edes lattianlakaisijoiksi. Hän halusi minusta sähköteknikon, mutta kaikki mitä sähköstä opin oli se, että pystyin rakentamaan oman sähkökitaran!

Vanhan valokuvan rinnalle ilmestyy Elvis Presleyn hymyilevä naamataulu. Se olen minä, se entinen maitokuski Memphisistä. Tervetuloa seuraamaan haastatteluin ja historiallisella aineistolla höystettyä dokumenttielokuvaa maailman menestyksekkäimmän pop-laulajan USA:n kiertueesta! Ladies and Gentlemen: Elvis On Tour!

– Mä en ollut mitenkään suosittu luokkatovereitteni ja opettajieni keskuudessa, muistelee Elvis. Mua pidettiin vähän omituisena kun mä en käynyt teinikarkeloissa ja kuljeksinut oman sussun kanssa. Olin niin ujo. High Schoolissa sain opettajat niskaani kun kasvatin tosi komeat pulisongit. Mä lensin niiden takia jalkapallojoukkueestakin.

– Sitten mä osallistuin koulun iskelmämestaruuskilpailuihin. Oli väännettävä valssi kun rokki oli esityskiellossa, mutta mä voitin joka tapauksessa. Vaikea arvata kuka oli koulun uusi kuningas!

Elvis oli hämmentynyt. Miksi pirussa ne huusivat ja kiljuivat kuin aaveen nähneenä? Eikö niillä poloisilla ollut ruokaa? Minähän tässä vain laulelen ja keinutan lantiotani. Ei siinä mitään ihmeellistä pitänyt olla.

– Olin hyytelöä. Kaduin ja häpesin koko juttua. Mä olin kekannut elämäni pirkon ja päättänyt mennä vihille niin pian kuin mahdollista. Mä säästin kuin hullu selvitäkseni opinnoista. Rock-konsertit toivat mukavaa extraa – päivisin mä ajoin vanhaa Chevroa.

Elviksellä oli valmiit suunnitelmat. Niihin tuli kuitenkin yksi ylitsepääsemätön mutta – memphisläisen Sun-yhtiön tarjoama levytyssopimus ja sitä seurannut esikoishitti That's All Right, Mama. Samoilla kellonlyömillä Elvis tutustui myös Tom ”Colonel” Parkeriin, entiseen sirkustirehtööriin josta tuli hänen kohuttu ja parjattu managerinsa.

Parker pisti Elviksen suunnitelmat täydelliseen umpisolmuun: ei naimakauppoja, ei opintoja, vaan uusi levytyssopimus suuren RCA:n kanssa, hittejä, televisioesiintymisiä, elokuvia...

Elvis On Tour -leffassa laulajakuninkaan raju menneisyys – yli 60 kultalevyä, 30 elokuvaa, armeijavuodet, comepack, flip-flopit ja avioliitto – kuitataan parilla pikakiväärisarjan nopeudella etenevillä kuvilla ja filmiväläyksillä. Tom Parkeria (65) ei näy missään, mutta ei se mitään. Antaa ukon lymyillä ja miettiä lähenevän eläkeiän riemuja ja oman muistelmateoksen synnytystuskia.

– Elviksellä on niin improvisoitu lavashow, ettei hän itsekään tiedä mitä kulloinkin tulee tapahtumaan, kertoo elokuvan toinen tuottaja Robert Abel. Lähes joka konsertissa käy niin, että hän jättää laulun kesken ja rupeaa murjomaan jotakin vitsiä tai parodiaa jonkun nimekkään artistin kustannuksella. Joskus hän esittelee katsomossa istuvan taiteilijatoverinsa tai panee tanssiksi. Hän on loistava lavaesiintyjä mutta armottoman vaikea kuvattava.

Elokuvan konserttinäkymät ovat peräisin viimekeväisen USA:n kiertueen ajoilta. Elvis edestä, takaa, sivulta, ylhäältä, alhaalta, hikisenä, kuivana, kuumana ja on the rocks. Woodstock-tasoista kameratyöskentelyä, Mad Dogs -tyylistä riehaa, Kolmannen valtakunnan turvallisuustoimenpiteitä, Burning Love & Other Movie Hits.

Kirjoittaja ei tiedossa (Intro-lehti, nro 5/1973)

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com

The site is not commercial and makes no advertisement for any good nor service.