Valitut palat / 534 katsojaa

Joulukuun 16. päivä 2020 menehtyi 78-vuotiaana rockabilly-laulaja ja pianisti Carl Mann. Hän syntyi ja vietti nuoruutensa Tennesseen osavaltiossa, lauloi lapsena kirkossa, kuunteli kantrimusiikkia ja aloitti uransa Sun Recordsin artistina Memphisissä. Kuulostaako tutulta?

"Soitin enimmäkseen kantrimusiikkia, ja ehkä joitakin bluesilta saundaavia biisejä, on Mann kertonut myöhemmin. "Mutta kun Elvis ilmestyi kehiin, aloin esittää hänen matskuaan, ja sitä kautta kehitin oman tyylini."

Mann'in ainoaksi isommaksi hitiksi muodostui vuonna 1959 levytetty rockabilly-tempoinen sovitus Nat King Cole'n ykköshitistä Mona Lisa, jota onnistuneesti käytti hyväkseen myös brittiläinen artisti Shakin' Stevens albumilleen Shaky (1981).

Sen suurempaan menestykseen ei jaksanut nousta Mann'in myös vuonna 1959 julkaistu South Of The Border/I'm Comin' Home -singlekään. Olisiko kääntöpuolelta löytynyt kotiinpaluusta kertova kappale kuitenkin pitänyt sijoittaa singlen a-puolelle? Kantriegenda Charlie "Silver Fox" Rich'in Carl Mann'ille kirjoittama raikas pop-a-billy oli aikaansa istuva, hyvin tehty kaupallinen tuote, jonka potentiaalin huomasi myös artisti nimeltään Elvis Presley. 

Maaliskuussa 1961 Elvis saapui Nashvilleen levyttämään materiaalia albumilleen Something for Everybody, aloittaen sessiot kyseisellä kappaleella, joka tuntui sopivan hänelle luontaisesti. Vaikka sovitus kopioitiin lähes orjallisesti Mann'in versiosta, tekee Elvis siitä tavoilleen uskollisesti itsensä näköisen tulkinnan, joka ei olisi hävennyt single-julkaisuna hänelläkään. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Seitsemäs otto kappaleesta valittiin masteriksi, ja julkaistavaksi albumilla.

Carl Mann nousi uudelleen suosioon 1970-luvun lopun rockabilly-revival-aallon myötä, ja nauttii ansaitsemaansa arvostusta piireissä. Rockabilly Hall of Fameen hänet valittiin vuonna 2006.

I'm Comin' Home | RCA Studio B, Nashville | 12.3.1961

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com

The site is not commercial and makes no advertisement for any good nor service.