Leffabiisit / 176 katsojaa

Elokuva Jailhouse Rock (Rock'n'roll suosikki, 1957) muistetaan ehkä parhaiten juurikin sen nimiesityksestä, joka poikkeaa täysin leffan muusta visuaalisesta maailmasta. Kohtaus, joka kuvattiin ensimmäisenä, sai 25 tuhannen dollarin lisäbudjetin, ja koreografi Alex Romero, joka oli työskennellyt monien legendaaristen musikaalitähtien kanssa, palkattiin suunnittelemaan kohtauksen tanssiosuudet.

Kun Elvis näki, että hänelle oli kirjoitettu monimutkaiset askelkuviot, hän sanoi Romerolle, että ei varsinaisesti ole mikään Fred Astaire, eikä kykene tekemään numeroa. Romero pyysi Elvistä näyttämään, miten hän yleensä liikkuu konserteissaan. Siitä Romero sai inspiraation ja suunnitteli Elvikselle vapaamuotoisemman koreografian. Loppu on historiaa.

Kohtausta on kutsuttu muun muassa musiikkivideoiden isäksi ja ensimmäiseksi musiikkivideoksi.

Biisi sinällään on tyypillinen Leiber/Stoller -tuote, joka on sanoiltaan leikkisä, kekseliäs, piilotettuja viestejä sisältävä Broadway-tyyppinen numero.

Jerry Leiber: "Kirjoitin Jailhouse Rockiin muutaman aika pahan rivin, mutta kukaan ei valittanut, ja se hyväksyttiin."

Jerry selkeästi viittaa tähän kappaleen säkeeseen, jossa kerrotaan vankilakundien intiimistä keskinäisestä kanssakäymisestä:

Number forty-seven said to number three
"You're the cutest jailbird I ever did see"
"I sure would be delighted with your company"
"Come on and do the Jailhouse Rock with me"

Elvis rakasti tuollaisia juttuja.

Elvis ei kuitenkaan tulkitse biisiä sillä tyylillä, millä lauluntekijät ehkä olivat kuvitelleet – kuten esimerkiksi heidän vakioasiakkaansa lauluyhtye The Coasters. Sen sijaan Elvis vetää mutkat suoriksi, ilman kikkailuja, raastavaa kurkkuääntä käyttäen. Tekijät seurasivat levytystä ja ihmettelivät kuinka Elvis jaksoi aina vaan laulaa sen uudelleen ja uudelleen, yrittäen parantaa edellistä versiotaan.

Raaka työ kannatti. Kappale nousi yhdeksi Elviksen tunnetuimmista ja myös listan ykkössijalle sekä Yhdysvalloissa että Briteissä.

Grammy Award Hall of Fameen Jailhouse Rock -tulkinta nimettiin vuonna 2017.

Jailhouse Rock (movie version) | Radio Recorders, Hollywood | 30.4.1957

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com

The site is not commercial and makes no advertisement for any good nor service.