Valitut palat / 609 katsojaa

Vaikka Elvis ottikin paljon vaikutteita bluesista, ei hänen tuotannossaan ole genren ilmiselviä edustajia kuin kourallinen. Yllättäen kaksi sellaista löytyy hänen joululaulukatalogistaan. Ensimmäiselle joululevylle, Elvis' Christmas Album (1957), äänitetty hurjaakin hurjempi Santa Claus Is Back In Town on sellainen, ja toiselta joululevyltä Elvis Sings Wonderful World of Christmas (1971) löytyvä Merry Christmas Baby on ehkä vielä enemmän perinteitä kunnioittava esitys.

Biisi on tyypillinen tuon ajan Elvis-sessioiden lapsi. Improvisoitu jamittelu, jota ei välttämättä ollut edes suunnitelmissa levyttää, mutta on lähtenyt hanskasta jo parin ilmaan heitetyn nuotin ja fraasin jälkeen. Albumin sisältävien traditionaalisten ja uudempien jouluisten iskusävelmien joukossa se nousee kokonaisuuden kirkkaimmaksi tähdeksi.

Laulun on kirjoittanut Lou Baxten ja Johnny Moore, ja alun perin sen levytti Johnny Moore's Three Blazers, vuonna 1947. Vuosien varrella monen monituiset artistit ovat levyttäneet sen, kuten esimerkiksi Chuck Berry, Bruce Springsteen ja Christina Aguilera.

Kirjassaan Elvis Presley: A Study in Music (1978), Robert Matthew Walker sanoo kappaleesta seuraavaa:

"Merry Christmas Baby'ssa emme vain kohtaa näiden sessioiden hienointa nauhoitettua esitystä, vaan yhden suurimmista Presley-esityksistä, jotka ovat löytäneet tiensä levylle. Se on blues-kappale ja jälleen kerran hänen luonnollisuutensa tämän vaikean välineen parissa on läsnä. Blues on yksinkertaista musiikkia. Tämä yksinkertaisuus tarkoittaa, että melkein kaikki laulajat osaavat laulaa sitä, mutta vain harva tulkita. On selvää, että Presley oli yksi näistä harvoista. Ja on tragedia, että hän ei koskaan äänittänyt blues-albumia."

Elviksen juuret kuuluvat esityksessä. Se luotsaa kaikuja Tupelon mörskäisten mökkikylien ja Memphisin Beale Streetin kolmisointuisista sävelistä. Elvis toistaa tässä kahdeksanminuuttisessa esityksessä yhtä säkeistöä niin kauan, että sanat menettävät merkityksensä, jättäen jälkeensä vain puhtaan fiiliksen. Blues virtasi Elviksen suonissa, joten todellakin voidaan pitää suurena menetyksenä sitä, että hän ei koskaan levyttänyt blues-teemaista levyä.

Merry Christmas Baby | RCA Studio B, Nashville | 15.5.1971 

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com

The site is not commercial and makes no advertisement for any good nor service.