Leffabiisit / 490 katsojaa

Elviksen blockbuster-leffasta, Blue Hawaii (1961), noukittua kappaletta La Paloma (Kyyhkynen), tai kuten se Elvis-maailmassa paremmin tunnetaan, No More, voidaan hyvällä syyllä kutsua ensimmäiseksi kansainväliseksi hitiksi.

Elviksen katalogissa kappaleen tekijöiksi on merkitty Don Robertson ja Hal Blair, mutta totuus ei ole ihan niin yksinkertainen.

Kappaleen alkuperäinen säveltäjä oli Madridin konservatorion opiskelija, baskilainen Sebastián Iradier (tai Yradier). Hänen 1800-luvun puolessa välissä säveltämästä merimieshenkisestä kappaleesta tuli nopeasti valtavan suosittu, kun se levisi purjelaivojen miehistöjen mukana ympäri maailmaa. Siitä on tehty globaalisti lukemattomia instrumentaali- ja lauluversioita, ja jopa 5000 levytystä, enemmän kuin mistään muusta sävelmästä.

Iradier oli saanut vaikutteita Kuuban Havannan musiikista 1850-luvun matkoillaan. Hän kirjoitti kappaleen ja esitti sen ensimmäisen kerran Havannassa vuonna 1855, ja se julkaistiin vuonna 1859. 

Ensimmäinen La Paloma -äänitallenne tehtiin tunnistamattomien soittajien kornettiduettona Emil Berliner United States Gramophone Company -yhtiölle, 3. marraskuuta 1894, mutta ensimmäisen vokaalitallenteen teki Ferruccio Giannini. Hänen äänityksensä tallennettiin 4. toukokuuta 1896. Giannini oli italialainen tenori, joka muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1885. Hän oli yksi ensimmäisistä laulajista, jota levytettiin levylle.

Suomessakin kappaleen on levyttänyt yli 30 artistia, mukaan lukien Olavi Virta.

Elvis esitti kappaleen vielä tammikuussa 1973 Aloha from Hawaii -satelliittishow'ta varten kuvatuissa välinumeroissa, jotka nauhoitettiin Honolulu International Center Arenalla ilman yleisöä. No More kuitenkin karsittiin pois kaikkiaan viisi esitystä sisältäneestä kattauksesta, joka nähtiin ensimmäisen kerran, kun show näytettiin nauhoitettuna lähetyksenä Yhdysvalloissa 4. huhtikuuta 1973.

Elokuvan kohtauksessa uintireissulla bikinien yläosan hukannut Joan Blackman nähtiin myös Elviksen vastanäyttelijättärenä elokuvassa Kid Galahad (1962).

No More | Radio Recorders, Hollywood | 21.3.1961

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com

The site is not commercial and makes no advertisement for any good nor service.