Valitut palat / 387 katsojaa

Elviksen esikoisalbumi Elvis Presley täytti 23.3.2021 jo 65 vuotta. Se antaa aihetta ainakin yhden kappaleen esittelyyn kyseiseltä historialliselta kokopitkältä.

I'm Counting On You'n ohella se on toinen levyn kahdesta Elvis-originaalista. Tuottaja Steve Sholes antoi RCA-levy-yhtiön uudelle tulokkaalle levytettäväksi kuusi laulua. Mutta keltanokalla oli pokkaa: Elvis kelpuutti tarjotuista kappaleista vain yhden. Se oli Bill Campbell'in rutiinitekele One-Sided Love Affair. Tuottaja Sholes'in on täytynyt puhkua raivosta. Myöhemmin urallaan Elvis valitettavasti joutui hieman venymään näissä asioissa ja antaa periksi perfektionismilleen.

Biisi saattoi olla keskinkertainen, mutta Elvis tekee nyt sen, mistä hänet myöhemminkin tultaisiin tuntemaan: hän nostaa kappaleen tasoa huimasti tulkinnallisilla avuillaan. Elvis lyö koko kliseearsenaalinsa kehiin, piiskaten äänensä lähes rytmisoittimeksi. Kun taustalla vielä kilkuttelee ilmavasti biisin toinen pääosanesittäjä Shorty Long pianoineen, on klassikko valmis.

Kirjassa The Art of Songwriting luotsataan näin syväluotaava analyysi Elviksen tulkinnasta:

"Sävellyksenä One-Sided Love Affair on sopivan tavallinen kuulostakseen viimeistelemättömältä, joten Campbell'in on täytynyt funtsia kuulleessaan, mitä Elvis, Bill ja Scotty olivat sille tehneet, että nyt hänen kaikkia syntymäpäiviään juhlitaan yhdellä kertaa. Elviksen perkussiomainen lähestymistapa sanoihin ja erityisesti hänen kykynsä sulauttaa yhteen kopeus ja komediallisuus, luomalla itsestään versio, joka kykenee silloittamaan nuo kaksi osatekijää, hän käyttää musikaalisia ja fraseerauksellisia taitojaan heijastaakseen laulun eteemme eloisina Technicolor-väreinä. Tiedostaen esitykseen parhaiten tulkinnallisesti sopivan dynamiikan, bändi pysyy taustalla, sillä aikaa, kun Elvis sylkee konsonantteja pitkin äänityskoppia, takoen kuin ihmeen kautta tekstistä uskottavaa jargonia."

Elvis on myöhemmin kertonut haastattelussaan, että One-Sided Love Affair on hänen lempparinsa albumilta.

Annetaan vielä viimeinen sana Elviksen levy-yhtiön RCA:n entiselle promootiopäällikölle Chick Crumpacker'ille, joka loihti vuonna 2001 lausumaan Elviksen debyytistä seuraavaa:

"Elviksen ensimmäisellä albumilla on tyylejä joka lähtöön. On countrya, bluesia ja rockia. Elvis hoiti kaiken ilman isompia ponnisteluja. Pientä hienosäätöä saatettiin tehdä, mutta joka biisin hän veti saumattomalla tyylillä. Se oli hämmästyttävää. Emme olleet oikein valmiita moiseen." 

One-Sided Love Affair | RCA Studios, New York | 30.1.1956

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com

The site is not commercial and makes no advertisement for any good nor service.