Leffabiisit / 132 katsojaa

Leo Robin'in ja Ralph Rainger'in kynäilemää nimibiisiä ei kuultu ensimmäistä kertaa elokuvassa, se oli jo kertaalleen käytetty Paramountin aikaisemmassa tuotannossa, Waikiki Wedding (Havaiji-öitä, 1937), jota tähdittivät Bing Crosby ja Shirley Ross.

Crosby levytti versionsa Lani McIntyre and His Hawaiians -yhtyeen säestyksellä. Se julkaistiin singlen b-puolella, jonka a-puolelta löytyi Sweet Leilani -niminen esitys. Sinkku nousi Yhdysvaltojen listasijalle 5., viihtyen siellä 13 viikkoa.

Toinen laulun tekijöistä, Leon Robin, kirjoitti sanat myös kuuluisaan Marilyn Monroe -klassikoon, Diamonds Are A Girl's Best Friend. Lauluntekijäkumppaninsa Raingerin kanssa he voittivat Oscarin kappaleella Thanks for the Memory, jonka esittivät Bob Hope ja Shirley Ross, elokuvassa The Big Broadcast of 1938 (1938).

Lähdetiedoissa väitetään usein Bing Crosbyn versiota alkuperäiseksi, mutta todennäköisesti sen tittlelin saa kuitenkin Jack Denny and His Orchestra, joka levytti biisin vain muutamaa päivää aikaisemmin, helmikuussa 1937.

Jack Denny johti lukuisia orkestereita 1920- ja 1930-luvuilla. Vuonna 1931 hän muutti Montrealista, Kanadasta, New Yorkiin, ja seuraavana vuonna hän aloitti esiintymiset Waldorf Astoria -hotellissa. Hän kehitteli "kansanomaisemman" -soinnin, ilman vaskisoittimia, lisäten kokoonpanoon ylimääräisiä pianoja ja puupuhaltimia. Hänen sympaattinen saundinsa ohitettiin lopulta, kun Xavier Cugatin raivoisampi tyyli ilmestyi markkinoille.

Pakkaa usein sekoittaa 1920-luvun lopulla tehty samanniminen suosittu kappale, mutta kyseessä on kuitenkin aivan eri laulu, jonka olivat kirjoittaneet Baer, Caesar ja Schuster.

Blue Hawaii'n ovat levyttäneet useat artistit, muun muassa Patti Page (1957), Frank Sinatra (1958), Willie Nelson (1992) ja David Byrne (2008).

Elviksen elokuvasta irrotettu havajilaisvaikutteisia biisejä sisältävä samanniminen albumi oli valtaisa menestys. Se piti Billboardin ykkössijaa hallussaan 20 viikkoa. Ennätyksen rikkoi vasta Fleetwood Mac -yhtye, vuonna 1977, albumillaan Rumours. Briteissä levy pysyi ykkösenä 18 viikkoa.

Ainoastaan West Side Story syrjäyttää Blue Hawaii'n 1960-luvun suosituimpana soundtrack-albumina.

Blue Hawaii nimettiin Grammy-ehdokkaaksi, vuonna 1961, kategoriassa Best Sound Track Album or Recording of Original Cast from Motion Picture or Television. 

Joulukuussa 1961 albumi oli jo myynyt kultaa. Vuosien varrella se on edelleen pysynyt yhtenä suosituimpana Presley-albumina, ja vuonna 2002 RIAA (Recording Industry Association of America) myönsi sille triplaplatinaa.

Elvis esitti kappaleen vielä tammikuussa 1973 Aloha from Hawaii -satelliittishow'ta varten, Honolulu International Center Arenalla ilman yleisöä. Blue Hawaii oli yksi viidestä esityksestä, joita oli siroteltu ohjelman välinumeroiksi, kun show ensimmäisen kerran näytettiin nauhoitettuna lähetyksenä Yhdysvalloissa 4. huhtikuuta 1973. 

Blue Hawaii | Radio Recorders, Hollywood | 22.3.1961

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com

The site is not commercial and makes no advertisement for any good nor service.