Leffabiisit / 134 katsojaa

Jos Elviksen kappaletta Can't Help Falling In Love mitattaisiin suosituimmuusmittarilla, hajoaisi se liitoksistaan. Kyseessä on kiistatta yksi hänen tunnetuimmista esityksistään.

Biisi on ikivanha. Se perustuu ranskalaiseen rakkauslauluun Plaisir d'Amour (Pleasure of Love) vuodelta 1785. Alkuperäisen sanoituksen kirjoitti Jean-Pierre Claris de Florian ja sävelen Johann Paul Aegidius Martini.

Sanat ilmestyivät ensin de Florianin romaanissa Célestine, ja sen vuoksi laulu tunnettiin myös nimellä Romance du chevrier. Myöhemmin se sovitettiin englanniksi nimellä Romance of the Goatherd. Varhaisimman äänityksen on todennäköisesti tehnyt Emilio de Gogorza, se tallennettiin toukokuussa 1902.

Kappale sovitettiin uudelleen ja uudet englanninkieliset sanat siihen kirjoitti George Weiss yhdessä Hugo Perettin ja Luigi Creatoren kanssa.

New Yorkissa syntynyt George Weiss oli tuottelias lauluntekijä 40-, 50-, 60- ja 70-luvuilla. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat What a Wonderful World, jonka Louis Armstrong levytti vuonna 1967 ja The Tokens -yhtyeen tunnetuksi tekemä The Lion Sleeps Tonight (1961), joka oli muokattu eteläafrikkalaisesta zulu-laulusta.

George Weiss on kertonut, että elokuvan tuottajat ja muut yhteistyökumppanit eivät pitäneet Can't Help Falling In Loven demosta, mutta Elvis vaati, että se tehdään elokuvaan.

Can't Help Falling In Love kuuluu samaan eurooppalaisten laulujen perheeseen, kuin samoihin aikoihin levytetyt hitit Surrender (Torna a Surriento), It's Now Or Never (O Sole Mio) ja No More (La Paloma).

Kappale ei noussut kotimaassaan listakärkeen, vaan jäi kakkossijalle. Briteissä biisi kuitenkin saavutti tuon himoitun sijan.

Kappaleen ovat levyttäneet niin lukuisat eri artistit ja yhtyeet, että niitä on tässä yhteydessä turha ruveta luettelemaan.

Yksi tunnetuimmista versioista kuitenkin on brittiläisen UB40-bändin vuonna 1993 levyttämä reggae-tempoinen versio, joka teki sen, mihin Elvis ei pystynyt: heidän näkemyksensä aiheesta nousi Yhdysvalloissa Billboardin ykköseksi. Itse asiassa se teki saman tempun yhdessätoista muussakin maassa, nousten näin laskettuna kaikkien aikojen suosituimmaksi versioksi.

Mutta, kuten niin monesti muulloinkin, Elvis otti tässäkin tapauksessa sen lopullisen niskalenkin, koska hän on se, johon kappale edelleenkin yhdistetään, ja harva enää edes muistaa tuota UB40:n rastarenkutusta.

Elvis käytti kappaletta lähes jokaisen konsertinsa lopetuksena, vuosina 1969–1977. Se näkyy ja kuuluu hänen molemmissa dokumenttielokuvissaan (That's The Way It Is, 1970 ja Elvis On Tour, 1972). Sekä kuuluisassa satelliittishowssa Elvis Aloha from Hawaii via Satellite (1973). Se oli myös hänen viimeinen esityksensä, koska laulu kuultiin myös Elviksen viimeisessä konsertissa, Indianapoliksessa 26.6.1977.

Can't Help Falling In Love oli Elviksen rakkaudentunnustus häntä kuulemaan tulleille faneilleen. Se mitä tässä yhteydessä ei useinkaan kuule mainittavan, että esitys oli myös turvallisuusseikka. Aina kun biisi pärähti soimaan, tiesivät kaikki Elviksen yksiköt siirtyä valmiustilaan, sillä kohta lähdettäisiin, ja vauhdilla, ulos rakennuksesta. Elvis ei encoreita jäänyt heittelemään.

Elokuvan kohtauksessa Chad (Elvis) tuo tyttöstävänsä Maile'n (Joan Blackman) isoäidille syntymäpäivälahjaksi Itävallasta ostetun soittorasian, joka yllättäen kyllä, sisältää aiheena olevan sävelmän. Ja sekös se taas innostaa päätähden lauleskelemaan.

Can't Help Falling In Love | Radio Recorders, Hollywood | 23.3.1961

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com

The site is not commercial and makes no advertisement for any good nor service.